Sposób przygotowania:
Białkowa babka cynamonowa
Rodzynki płuczemy, sparzamy i moczymy kilka minut w ciepłej wodzie; osączamy i zasypujemy 1 łyżką mąki. Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym i waniliowym, następnie dodajemy dwa żółtka ( białka wrzucamy do reszty białek ). Do utartego z cukrem masła dodajemy na przemian po 1 łyżce mleka i po 1 łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, imbirem, gałką muszkatołową, kakao i cynamonem. Do białek wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pianę stopniowo dodajemy do masy, mieszając delikatnie łyżką. Wrzucamy rodzynki, mieszamy. Ciasto wlewamy do keksowej blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy 55 minut. Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO :)