AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Białkowa babka cynamonowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kiedy zostają nam białka, możemy zrobić taką aromatyczną babkę białkowa z dodatkiem cynamonu oraz niewielkiej ilości imbiru i gałki muszkatołowej.

Białkowa babka cynamonowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Białkowa babka cynamonowa

 

Sposób przygotowania:

Białkowa babka cynamonowa
Rodzynki płuczemy, sparzamy i moczymy kilka minut w ciepłej wodzie; osączamy i zasypujemy 1 łyżką mąki. Miękkie masło ucieramy z cukrem trzcinowym i waniliowym, następnie dodajemy dwa żółtka ( białka wrzucamy do reszty białek ). Do utartego z cukrem masła dodajemy na przemian po 1 łyżce mleka i po 1 łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, imbirem, gałką muszkatołową, kakao i cynamonem. Do białek wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pianę stopniowo dodajemy do masy, mieszając delikatnie łyżką. Wrzucamy rodzynki, mieszamy. Ciasto wlewamy do keksowej blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy 55 minut. Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO :)
Białkowa babka cynamonowa
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawami korzennymi.
Białkowa babka cynamonowa
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Białkowa babka cynamonowa
Pianę z białek dodajemy stopniowo do masy, delikatnie mieszając.
Białkowa babka cynamonowa
Masę wylewamy do formy keksowej, pieczemy 55 minut w 170 st.C.

Tagi:

jajko jajka