nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Białkowiec z lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pomysł na wykorzystanie białek.

Białkowiec z lukrem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Białkowiec z lukrem

 

  • 7 białek z większych jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szl. mąki
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3/4 szl. maku suchego
  • 1/4 szl. wiórek kokosowych
  • po kilka kropli olejku waniliowego i migdałowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • margaryna do wysmarowania foremki

 

  • LUKIER:
  • 1 białko
  • 3/4-1 szkl. cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny

 

 

  • + 2 łyżki skórki pomarańczowej i posypki czekoladowej

Sposób przygotowania:

Białkowiec z lukrem
1.Białka ubijamy na pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, wiórki oraz olejek. 2. Keksówkę natłuszczamy, ciasto wlewamy do formy, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok 30 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy i przygotowujemy lukier: - Białko miksujemy na pianę, następnie dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Nakładamy na wierzch przestudzonego ciasta.
Białkowiec z lukrem
Białkowiec ozdobiony skórką pomarańczową i posypką czekoladową.

Tagi:

jajko jajka mak