niska1

niska1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

biało czarny mazurek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniały słodki deser połączenie kruchego ciasta i czekolad ,szybko się robi i szybko znika ze stołu nie tylko podczas Wielkanocy

biało czarny mazurek

Składniki:

biało czarny mazurek

 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 kostki masła
  • 3 czekolady deserowe
  • 3 białe czekolady

Sposób przygotowania:

biało czarny mazurek
Mąkę z proszkiem przesiewamy do miski dodajemy cukier i mieszamy , następnie dodajemy żółtka i 1 kostkę zimnego masła.Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po 30 min. wyjmujemy ciasto z lodówki i wyklejamy nim blaszkę do pieczenia,ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.20 minut aż się lekko zrumieni,wyjmujemy i studzimy.
W tym czasie jak ciasto stygnie przygotowujemy czekolady, każdy typ czekolady topimy w osobnym naczyniu w kąpieli wodnej i do każdej porcji dodajemy po 1/4 kostki masła i dokładnie mieszamy aż masło dokładnie się połączy z czekoladą.
Tak przygotowane masy wylewamy naprzemiennie po przestudzonym cieście następnie patyczkiem do szaszłyków robimy esy floresy mieszając obydwa kolory.

Tagi:

czekolada