WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1566]

Książka Kucharska: Pyszne i proste przepisy na ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem, pianką i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto na kruchym spodzie, z nadzieniem z rabarbaru i jabłek, truskawkową pianką z białek i kisielu i kruszonką na wierzchu.

Kruche ciasto z rabarbarem, pianką i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto z rabarbarem, pianką i kruszonką

kruchy spód

nadzienie

  • 2-3 jabłka
  • ok. 600g rabarbaru
  • 0,5szkl cukru
  • 3 białka
  • 1 kisiel truskawkowy z cukrem
  • szczypta soli

Kruszonka

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z rabarbarem, pianką i kruszonką

ETAP 1:

Wszystkie składniki na kruchy spód umieścić w misce i zagnieść z nich szybko ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i schować do zamrażalki na kilka godzin. Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki, zasypać cukrem i odstawić na godzinę.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć ciasto na grubych oczkach. Na cieście rozłożyć rabarbar oraz jabłka obrane i pokrojone w takie same kawałki co rabarbar. Z białek i szczypty soli ubić pianę i połączyć ją z kisielem. Pianę rozsmarować na owocach.

Składniki na kruszonkę rozcierać razem ręką lub łyżką aż do uzyskania okruchów. Kruszonką posypać ciasto. Ciasto piec ok. godziny w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Kruche ciasto z rabarbarem, pianką i kruszonką
Ciasto z rabarbarem po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Kruche ciasto z rabarbarem, pianką i kruszonką
Kruszonka rozsypana na pianie z białek i kisielu
Kruche ciasto z rabarbarem, pianką i kruszonką
Truskawkowa pianka z białek i kisielu rozsmarowana na owocach
Kruche ciasto z rabarbarem, pianką i kruszonką
pokrojony rabarbar rozłożony na kruchym spodzie