Sposób przygotowania:
Biały blok z odżywką białkową
Herbatniki najlepiej sobie wcześniej rozkruszyć, połamać na mniejsze kawałki. Masło, mleko i erytrytol umieścić razem w rondelku, dodać do nich kilka kropel aromatu. Wszystko podgrzewać od czasu do czasu mieszając do momentu rozpuszczenia masła i połączenia się składników tak, by zawartość rondelka miała jednolitą konsystencję. Temperaturę kuchenki zmniejszyć do minimum.
Do rozpuszczonych i połączonych składników dodać odżywkę białkową i wszystko dokładnie wymieszać i chwilkę jeszcze podgrzewać na bardzo małej temperaturze. Następnie zgasić kuchenkę i dosypać do gorącej masy z rondelka herbatniki i bakalie. Wszystko zamieszać.
Przełożyć gorącą masę do dowolnego naczynia (blaszki, naczynia żaroodpornego, wedle uznania, u mnie naczynie do zapiekania). Wygładzić przełożona masę, odstawić do wystygnięcia, a po ostygnięciu przełożyć do lodówki, gdzie też przechowywać blok.
Do rozpuszczonych i połączonych składników dodać odżywkę białkową i wszystko dokładnie wymieszać i chwilkę jeszcze podgrzewać na bardzo małej temperaturze. Następnie zgasić kuchenkę i dosypać do gorącej masy z rondelka herbatniki i bakalie. Wszystko zamieszać.
Przełożyć gorącą masę do dowolnego naczynia (blaszki, naczynia żaroodpornego, wedle uznania, u mnie naczynie do zapiekania). Wygładzić przełożona masę, odstawić do wystygnięcia, a po ostygnięciu przełożyć do lodówki, gdzie też przechowywać blok.