Biały blok z odżywką białkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardziej pożywna wersja dla klasycznego słodkiego przysmaku rodem z PRL-u, na bazie odżywki białkowej zamiast mleka w proszku, takie małe urozmaicenie klasycznego deseru.

Biały blok z odżywką białkową

Składniki:

Biały blok z odżywką białkową

 

  • 350 g odżywki białkowej (o smaku białej czekolady)
  • 200 g masła
  • 260 g erytrytolu (można regulować wedle smaku)
  • 140 g herbatników
  • 110 g mieszanki bakaliowej (użyłam mieszanki "studenckiej")
  • 150 ml mleka
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

Biały blok z odżywką białkową
Herbatniki najlepiej sobie wcześniej rozkruszyć, połamać na mniejsze kawałki. Masło, mleko i erytrytol umieścić razem w rondelku, dodać do nich kilka kropel aromatu. Wszystko podgrzewać od czasu do czasu mieszając do momentu rozpuszczenia masła i połączenia się składników tak, by zawartość rondelka miała jednolitą konsystencję. Temperaturę kuchenki zmniejszyć do minimum.

Do rozpuszczonych i połączonych składników dodać odżywkę białkową i wszystko dokładnie wymieszać i chwilkę jeszcze podgrzewać na bardzo małej temperaturze. Następnie zgasić kuchenkę i dosypać do gorącej masy z rondelka herbatniki i bakalie. Wszystko zamieszać.

Przełożyć gorącą masę do dowolnego naczynia (blaszki, naczynia żaroodpornego, wedle uznania, u mnie naczynie do zapiekania). Wygładzić przełożona masę, odstawić do wystygnięcia, a po ostygnięciu przełożyć do lodówki, gdzie też przechowywać blok.