Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Wielkanocny blok czekoladowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nietypowy deser na wielkanocny stół, który nie wymaga pieczenia. Jest ładny i kolorowy, może zachwycić gości. Tradycyjny blok, ale z akcentem wielkanocnym.

Wielkanocny blok czekoladowy

Składniki:

Wielkanocny blok czekoladowy

blok czekoladowy:

  • 40 dag mleka w proszku
  • 250 ml zimnej wody
  • 250 ml cukru
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 25 dag margaryny
  • 240 g cukierków z orzeszkami w czekoladzie

Sposób przygotowania:

Wielkanocny blok czekoladowy
1. Najpierw wodę, margarynę, kakao i cukier przełożyć do garnka. Gotować aż składniki się połączą. Masa powinna być jednolita. Od połączenia składników gotować dodatkowo jeszcze przez 10 minut.

2. Następnie masę studzić przy tym często mieszając.

3. Do jeszcze ciepłej masy wsypać mleko w proszku i energicznie mieszać. Dodać cukierki.

4. Z kolei do aluminiowej foremki przełożyć masę.

5. Blok włożyć do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.

6. Po upływie kilku godzin blok jest gotowy.

7. Smacznego!

Tagi:

ciasta