VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Blok Bounty - domowy baton kokosowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowując blok nie myślałam, że w smaku będzie tak pyszny. Jest jeszcze lepszy niż sklepowe batoniki kokosowe. Słodki to prawda, ale warto zgrzeszyć takim kawałkiem słodyczy.

Blok Bounty - domowy baton kokosowy

Składniki:

Blok Bounty - domowy baton kokosowy

 

  • ¾ szklanki śmietanki 30%
  • 60 g masła
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek mleka w proszku
  • 150 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Blok Bounty - domowy baton kokosowy
Śmietankę podgrzewamy w garnku z masłem do momentu jego rozpuszczenia. Wsypujemy wiórki kokosowe, cukier puder i mleko w proszku. Całość dokładnie mieszamy.

Masę wykładamy do wyłożonej folią spożywczą małej keksówki. Foremkę wstawiamy do lodówki na 30-45 minut. Po tym czasie blok odwracamy na talerz lub deskę.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, Ciepła dokładnie rozsmarowujemy na masie kokosowej.

Chłodzimy w lodówce. Wierzch bloku możemy obsypać płatkami kokosowymi.

Tagi:

blok deser