Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 294]

Karmelowy blok czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i wyjątkowy w smaku blok czekoladowy, który przygotujesz w kilka minut. Jest to mała wariacja na temat klasycznego i domowego bloku czekoladowego. Doskonały na letnie popołudnie.

Karmelowy blok czekoladowy

Składniki:

Karmelowy blok czekoladowy

masa karmelowa

  • 280 g proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 200 g czekolady karmelowej
  • 200 g masła
  • 120 g herbatników
  • 100 g bakali
  • 100 g rodzynek
  • 100 g białej czekolady

Sposób przygotowania:

Karmelowy blok czekoladowy
Czekoladę łamię na kawałki. Masło lub margarynę rozpuszczam wraz z cukrem.

Dodaje połamaną czekoladę karmelową. Mieszam do momentu rozpuszczenia się czekolady i połączenia się składników. Studzę.

Bakalie mielę. Rodzynki namaczam w wodzie przez 15 minut. Rodzynki odcedzam.

Herbatniki drobno kruszę. Do wystudzonej masy czekoladowej dodaje bakalie, rodzynki i herbatniki. Mieszam.

Dodaje mleko w proszku. Mieszam. Wystudzoną masę wkładam do wcześniej przygotowanej keksówki wyłożonej folią spożywczą. Chłodzę w lodówce do momentu całkowitego zastygnięcia.

Czekoladę białą łamię na kawałki i rozpuszczam. Polewam nią zimny blok karmelowy.

Dowolnie ozdabiam.