Bożena1968

Bożena1968

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Biały chleb na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Swojski chleb jest najsmaczniejszy, więc czasem warto poświęcić trochę czasu i upiec taki pyszny chlebek.

Biały chleb na zakwasie

Składniki:

Biały chleb na zakwasie

 

Sposób przygotowania:

Biały chleb na zakwasie
Drożdży nie trzeba rozrabiać.. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić dosyć gęste ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godz. do wyrośnięcia. Następnie przełozyć ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub uformować bochenek. Spryskać olejem i posypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 min. Piec chleb ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp.210 stopni. Studzić na kratce.