Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
1. Zakwas dokarmić mąką i wodą. Zostawić do wyrośnięcia na 12-15 godzin. Tak uzyskamy zaczyn.
2. Obie mąki przesiać, połączyć z aktywnym zaczynem, dodać sól i ciepłą wodę. Zamieszać drewnianą łyżką do uzyskania zwartej masy. Do ciasta można dodać np.ziarna słonecznika czy siemię lniane.
Keksówkę o wym. 35 cm wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, uklepać lekko dłonią, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 3-5 godz.
Wyrośnięte ciasto włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na 220°C i piec przez ok. 50 -60 minut.
Gotowy chleb po uderzeniu w od spodu wyda głuchy dźwięk. Wyjąć z formy. Wystudzić na kratce.
2. Obie mąki przesiać, połączyć z aktywnym zaczynem, dodać sól i ciepłą wodę. Zamieszać drewnianą łyżką do uzyskania zwartej masy. Do ciasta można dodać np.ziarna słonecznika czy siemię lniane.
Keksówkę o wym. 35 cm wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, uklepać lekko dłonią, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 3-5 godz.
Wyrośnięte ciasto włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na 220°C i piec przez ok. 50 -60 minut.
Gotowy chleb po uderzeniu w od spodu wyda głuchy dźwięk. Wyjąć z formy. Wystudzić na kratce.
mocsłodkości
testing223
testing223