Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Upieczenie chleba na zakwasie wymaga trochę czasu i cierpliwości, jednak warto wyhodować swój zakwas i cieszyć się domowym pieczywem.

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Składniki:

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

1. Zaczyn:

2.

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni na zakwasie
1. Zakwas dokarmić mąką i wodą. Zostawić do wyrośnięcia na 12-15 godzin. Tak uzyskamy zaczyn.

2. Obie mąki przesiać, połączyć z aktywnym zaczynem, dodać sól i ciepłą wodę. Zamieszać drewnianą łyżką do uzyskania zwartej masy. Do ciasta można dodać np.ziarna słonecznika czy siemię lniane.

Keksówkę o wym. 35 cm wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, uklepać lekko dłonią, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 3-5 godz.

Wyrośnięte ciasto włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na 220°C i piec przez ok. 50 -60 minut.

Gotowy chleb po uderzeniu w od spodu wyda głuchy dźwięk. Wyjąć z formy. Wystudzić na kratce.