Sposób przygotowania:
Biały chlebek z ziarenkami.
Drożdże, 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru rozpuścić w 1/3 szkl ciepłej wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja stawiam na ciepłym grzejniku. W tym czasie przygotować w innej misce mąkę, ziarenka słoneczniku i siemię lniane i sól. Gdy wyrosną drożdże letko przelać je do suchych składników, dolać niepełną szklankę wody. Wyrobić ciasto. Przy końcu wyrabiania wlać 4 łyżki oleju. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące to dodać jeszcze troszkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia na godzinkę. Długą formę na babkę posmarować margaryną, Włożyć ciasto tak do 2/3 wysokości formy. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Piec godzinę w 180 stopniach, potem wyjąć z formy by ostygł.
Senqa
Pani zima
Walia