Sposób przygotowania:
Biały krem z kurczaka zasypany manną
Obrać i umyć warzywa. Pokroić na kawałki i opiec na suchej patelni na rumiano ( mają się uwolnić naturalne cukry i zamienić w karmel). Udo kurczaka umyć i przekroić na pół. Ułożyć w garnku mięso ,warzywa i przyprawy ( prócz gałki). Zalać wodą. Dodać łyżkę maggi. Gotować na małym gazie godzinę. Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić i doprawić do smaku płynnym maggi. Odłożyć marchewki - użyje się je np. do jarzynki ( można zamrozić ). Wyrzucić liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i gałązkę lubczyku. Mięso obrać z kości, chrząstek i skórek. Rozdrobnić. Zmiksować w malakserze mięso, seler, por i pietruszkę z rosołem . Przelać do garnka ( powinno być ok. 4 szklanek zupy). Zasypać kaszką manną i gotować 5 minut mieszając. Dodać śmietankę. Doprawić do smaku utartą gałką muszkatołową. Podawać w miseczce posypany otartymi listkami tymianku. Można udekorować kawałkami gotowanej marchewki. * Ilość kaszki manny można regulować zależnie od tego czy chcemy mieć mniej lub bardziej gęstą zupę. ** Jeśli ma to być zupa dla rekonwalescenta można dodać w ostatnim momencie łyżeczkę masła lub żółtko -wymieszać i już nie gotować.