thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

'Biały' łosoś z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łosoś, którego smak absolutnie mnie zachwycił:)

'Biały' łosoś z migdałami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

'Biały' łosoś z migdałami

 

 

  • SURÓWKA:

 

  • 1 kg selera
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • biały pieprz
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • garść rodzynek (lub 3 krążki ananasa z puszki + sok)

Sposób przygotowania:

'Biały' łosoś z migdałami
Dzwonka natrzeć z obu stron solą morską, pieprzem, kosteczką Knorr, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Na wierzchu umieścić cienkie plasterki czosnku. Rybę umieścić w folii aluminiowej i wstawić do lodówki na kilka godzin( można na całą noc). Dzwonka posmarować z wierzchu majonezem, posypać płatkami migdałów. Piec na blasze wyłożonej folią aluminiową, wysmarowaną olejem, przez 20-25 minut do lekkiego zezłocenia warstwy migdałowej, w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 stopni C. Podawać z surówką z selera: rodzynki zalać 1/2 szklanki wrzątku i odstawić na chwilę do nasiąknięcia. Seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub przy użyciu robota kuchennego - będzie szybciej.  Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz cukrem. Dodać osączone rodzynki, majonez oraz mleko. Można również zastosować opcję z drobno pokrojonym ananasem i zamiast mleka dolać tyle samo soku z ananasa. Jako dodatek proponuję ryż jaśminowy.
'Biały' łosoś z migdałami
Etap 1
'Biały' łosoś z migdałami
Etap 2