Sposób przygotowania:
'Biały' łosoś z migdałami
Dzwonka natrzeć z obu stron solą morską, pieprzem, kosteczką Knorr, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Na wierzchu umieścić cienkie plasterki czosnku. Rybę umieścić w folii aluminiowej i wstawić do lodówki na kilka godzin( można na całą noc). Dzwonka posmarować z wierzchu majonezem, posypać płatkami migdałów. Piec na blasze wyłożonej folią aluminiową, wysmarowaną olejem, przez 20-25 minut do lekkiego zezłocenia warstwy migdałowej, w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 stopni C. Podawać z surówką z selera: rodzynki zalać 1/2 szklanki wrzątku i odstawić na chwilę do nasiąknięcia. Seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub przy użyciu robota kuchennego - będzie szybciej. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz cukrem. Dodać osączone rodzynki, majonez oraz mleko. Można również zastosować opcję z drobno pokrojonym ananasem i zamiast mleka dolać tyle samo soku z ananasa. Jako dodatek proponuję ryż jaśminowy.