Sposób przygotowania:
Biały pleśniak z brzoskwiniami i likierem
Na stolnicy siekamy margarynę z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i cukier. Zagniatamy na jednolitą gładką masę. Ciasto dzielimy na trzy części (kule). Każdą wkładamy do woreczka. Masę wkładamy do zamrażalnika na około 2 godziny.
Formę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o średnich oczkach ścieramy pierwszą kulę. Delikatnie wklepujemy w dno. Następnie wykładamy dżem z dużymi kawałkami brzoskwiń. Polewamy likierem. Kolejno wykładamy następną startą kulę ciasta.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Delikatnie rozsmarowujemy w foremce. Na wierzch wysypujemy ostatnią startą część ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy przez 45 minut.
Formę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o średnich oczkach ścieramy pierwszą kulę. Delikatnie wklepujemy w dno. Następnie wykładamy dżem z dużymi kawałkami brzoskwiń. Polewamy likierem. Kolejno wykładamy następną startą kulę ciasta.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Delikatnie rozsmarowujemy w foremce. Na wierzch wysypujemy ostatnią startą część ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy przez 45 minut.