VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Biały pleśniak z brzoskwiniami i likierem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciasto znane mi z dzieciństwa, uwielbiane przez całą rodzinę. Jest bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Tym razem moja biała wersja z dodatkiem likieru kokosowego. Czasami prostota wyraża się w nie zapomnianym smaku!

Biały pleśniak z brzoskwiniami i likierem

Składniki:

Biały pleśniak z brzoskwiniami i likierem

 

  • Ciasto:
  • 200 g margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • Beza:
  • 4 białka
  • 2/3 szklanki cukru
  • Szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 250 g dżemu brzoskwiniowego
  • 5 łyżek likieru kokosowego

Sposób przygotowania:

Biały pleśniak z brzoskwiniami i likierem
Na stolnicy siekamy margarynę z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i cukier. Zagniatamy na jednolitą gładką masę. Ciasto dzielimy na trzy części (kule). Każdą wkładamy do woreczka. Masę wkładamy do zamrażalnika na około 2 godziny.

Formę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce o średnich oczkach ścieramy pierwszą kulę. Delikatnie wklepujemy w dno. Następnie wykładamy dżem z dużymi kawałkami brzoskwiń. Polewamy likierem. Kolejno wykładamy następną startą kulę ciasta.

Białka ubijamy na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Delikatnie rozsmarowujemy w foremce. Na wierzch wysypujemy ostatnią startą część ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy przez 45 minut.