MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Pleśniak z liliową bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Z 2 przepisów na ciasta stworzyłam ten - smakuje obłędnie i na pewno nie raz go powtórzę! Pleśniak to moje ulubione ciasto:)

Pleśniak z liliową bezą

Składniki:

Pleśniak z liliową bezą

 

  • 5 szkl. mąki
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru kryształu
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 kostka margaryny
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 1 kisiel truskawkowy (lub wiśniowy)
  • 1 kisiel żurawinowy
  • dżem porzeczkowy (lub inny gęsty) / marmolada

Sposób przygotowania:

Pleśniak z liliową bezą
Mąkę z proszkiem wsypujemy do miski, dodajemy żółtka, cukier kryształ, cukier wanilinowy, śmietanę, posiekaną margarynę i olej. Energicznie wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 części. 2 wkładamy na pół godziny do lodówki owinięte folią spożywczą. Do ostatniej dodajemy kakao, ponownie wyrabiamy i również wkładamy do lodówki. Jednym kawałkiem schłodzonego jasnego ciasta wylepiamy dno blaszki (25x36). Smarujemy dżemem porzeczkowym. Pozostałe 2 kawałki ciasta osobno ścieramy na tarce o dużych oczkach na kruszonkę. Na ciasto rozsypujemy połowę kruszonki jasnej, następnie połowę ciemnej. Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder i kisiele. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Rozprowadzamy równo na kruszonce. Liliową bezę oprószamy pozostałą jasną i ciemną kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 35 minut na grzałce dolnej, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 10-15 minut (do zrumienienia). Ostudzony placek możemy posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka