migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pleśniak z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pleśniak to wszystkim znane ciasto . Można zrobic z dżemem ale teraz w sezonie najlepsze sa śiweże owoce. Nam najbardziej smakuje z wiśniami.

Pleśniak z wiśniami

Składniki:

Pleśniak z wiśniami

 

Sposób przygotowania:

Pleśniak z wiśniami
Przygotować kruche ciasto.Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać margarynę i posiekać nożem, potem dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej dodać kakao. Przygotować blaszkę o wymiarach 24x30,posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na dno zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną jasną część ciasta. Na cieście rozłożyć wiśnie i zetrzeć kolejna część ciasta z kakao. Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Pianę wyłożyć na ciasto i na wierzch zetrzeć ostatnią część jasnego ciasta. Wstawić do piekarnika. Piec ok 40 minut na 180 C aż ciasto się ładnie zarumieni.