malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pleśniak bardzo kruchy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pleśniak jest ciastem wykonanym w mig. Moja rodzina je uwielbia, a do tego jest bardzo tanie w wykonaniu.

Pleśniak bardzo kruchy

Składniki:

Pleśniak bardzo kruchy

 

  • 1 kostka masła,
  • 5 jajek,
  • 3 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka cukru pudru,
  • słoik powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Pleśniak bardzo kruchy
Masło siekamy, mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy do masła. Następnie wsypujemy 4 łyżki cukru, żółtka. Zagniatamy ciasto, a potem dzielimy na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3 . Część większą należy rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wszystko grubo powidłami. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier. Masę wykładamy na powidła. Następnie ścieramy ciasto. Pieczemy wszystko około 50 minut w temp. 180 stopni.  

Tagi:

jajko jajka