iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Bieszczadzka biała kiełbasa.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bieszczadzka biała kiełbasa.

Bieszczadzka biała kiełbasa. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bieszczadzka biała kiełbasa.

 

  • słonina 2 kg
  • 10 kg mięso gulaszowe
  • 3 kg łopatki
  • 25 dag soli
  • 40 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2dag majeranku
  • 15 g pieprzu pół na pół biały i czarny

Sposób przygotowania:

Bieszczadzka biała kiełbasa.
Mięso i słoninę kroimy w kostkę .Mielimy na grubym sicie. Następnie w dużej misce mieszamy wszystkie przyprawy i wyciśnięty czosnek .Mieszamy urabiamy dość długo. Mięso musi zrobić się kleiste ,nie odchodzić od ręki . Następnie część mięsa wkładamy do maszynki naciągamy jelito zawiązujemy je sznureczkiem i wypychamy mięso do jelita. Zakręcamy na mniejsze kawałki i powieszamy na kijku aby doszła . Najlepszym momentem degustacja . Zagotowujemy wodę ,wyłączamy gaz i wkładamy kiełbasę . Zamykamy garnek i zostawiamy na ok 15 min .Nie gotujemy . Wyciągamy i zajadamy pyszną białą kiełbaskę .
Bieszczadzka biała kiełbasa.
Mięso kroimy mielimy i doprawiamy przyprawami i wyciśniętym czosnkiem
Bieszczadzka biała kiełbasa.
Zdjecie przedstawia robienie kiełbasy napychanie flaka