Sposób przygotowania:
Bigos wegetariański na białej kapuścieETAP 1:
Grzyby zalać szklanką wody i zostawić na co najmniej godzinę. Kapustę poszatkować. Przełożyć na sito i opłukać pod bieżącą wodą. Odcedzić. W garnku rozgrzać olej i wrzucić kapustę. Podsmażać minutę i wlać około ½ szklanki wody, dusić. Kontrolować ilość płynów aby kapusta się nie przypaliła. Wlać połowę wody z moczenia grzybów. Grzyby pokroić w paseczki, dodać do kapusty. Wymieszać.
ETAP 2:
Papryki pokropić w średniej wielkości kostkę. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. Cukinię pokroić w ćwierć plasterki. Do na wpół miękkiej kapusty dodać paprykę i dusić nadal. Następnie dodać tartą marchewkę i cukinię.
ETAP 3:
W między czasie pomidory sparzyć i obrać. Pokroić w kostkę i na 5-7 minut przed końcem duszenia dodać do bigosu. Doprawić do smaku. Gotować całość jeszcze 5 minut. Smacznego!
Magdalena88
Marika-
monikaT83