Joanna84

Joanna84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Najlepszy wegetariański bigos

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dużo składników, lecz nic skomplikowanego, pyszny bigosik zjedzony do dna juz w pierwszy dzień.

Najlepszy wegetariański bigos Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Najlepszy wegetariański bigos

 

  • Opakowanie kotlecików sojowych ala schabowe
  • 1 kostka bulionowa wegetariańska
  • 2 duże żółte cebule
  • 1 mały por
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 średnia główka kapusty (ok1,5kg)
  • 1 puszka pomidorów
  • 500ml pasty pomidorowej lub przecieru
  • kilka suszonych grzybków
  • olej do smażenia
  • łyżeczka garam masala, 1/2 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki cukry brązowego, łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Najlepszy wegetariański bigos
Kapustę pokroić/poszatkować, marchewkę pokroic w krążki, seler w kawałeczki i gotować razem z liciem lautowym, zielem i owocem jałowca. Dodać trochę soli i pieprzu na smak. Grzybki zalać wrzątkiem. Kotleciki zalać wrzątkiem w garnuszku i rozpuścić kostkę, wstawić na mały palnk. Zagotować, zdjac i wystudzic. Mają byc miękkie lecz nie rozgotowane. Cebulke posiekac, por pokroić w cienkie krażki i samażyć na patelni, dodając pokrojone w kostke kotleciki sojowe. Kapustę odlać lecz zostawić w tym samym garnku. Dodać podsmazone skladniki, pomidory z puszki i połowę przecieru, grzybki i resztę przypraw. Dusić ok 10 min i dolać wedle uznania przecieru, wodu lub bulionu. Wszystko powinno busic sie razem ok. pół godziny. Nie zapominamy o miodzie! Bigos był pyszny i bardzo szybko dostaliśmy się do dna garnka. Smacznego!
Najlepszy wegetariański bigos
Kapusta w garnku sie gotuje a na patelni cebulka smaży.
Najlepszy wegetariański bigos
Kotleciki kroimy w kostkę, co w całości i tak przypominało mięso.
Najlepszy wegetariański bigos
Smazymy, az nam sie porządnie zarumieni.
Najlepszy wegetariański bigos
A to składniki uzywane do bigosu, na blacie akurat książka Jamiego.