Sposób przygotowania:
Najlepszy wegetariański bigos
Kapustę pokroić/poszatkować, marchewkę pokroic w krążki, seler w kawałeczki i gotować razem z liciem lautowym, zielem i owocem jałowca. Dodać trochę soli i pieprzu na smak. Grzybki zalać wrzątkiem. Kotleciki zalać wrzątkiem w garnuszku i rozpuścić kostkę, wstawić na mały palnk. Zagotować, zdjac i wystudzic. Mają byc miękkie lecz nie rozgotowane. Cebulke posiekac, por pokroić w cienkie krażki i samażyć na patelni, dodając pokrojone w kostke kotleciki sojowe. Kapustę odlać lecz zostawić w tym samym garnku. Dodać podsmazone skladniki, pomidory z puszki i połowę przecieru, grzybki i resztę przypraw. Dusić ok 10 min i dolać wedle uznania przecieru, wodu lub bulionu. Wszystko powinno busic sie razem ok. pół godziny. Nie zapominamy o miodzie! Bigos był pyszny i bardzo szybko dostaliśmy się do dna garnka. Smacznego!