Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2715]

Bigos z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bigos to pyszne danie z kapusty, suszonych grzybów i wędliny. Najlepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu.

Bigos z cukinią

Składniki:

Bigos z cukinią

 

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg wędliny ( kiełbasa, baleron)
  • 30-40 dag mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 8-10 szt angielskiego ziela
  • 2 ziarna jałowca
  • 0,3 szklanki porto
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 mała cukinia żółta
  • kawałek papryczki chili
  • przyprawa do bigosu
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bigos z cukinią

ETAP 1:

Bigos z cukinią
Do kapusty dodać przyprawy i suszone grzyby.

Kapustę gdy jest kwaśna przepłukać, osączyć, posiekać. Włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, dodać liście laurowe, angielskie ziele, jałowiec i pokruszone grzyby, gotować około 1 godziny.

ETAP 2:

Bigos z cukinią
Na smalcu podsmażyć pokrojone mięso i cebulę.

Mięso pokroić w kostkę, zrumienić na łyżce rozgrzanego smalcu, wsypać pokrojoną cebulę, podsmażyć.

ETAP 3:

Bigos z cukinią
Wędliną pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiano.

Pokrojoną w kostkę wędlinę zrumienić na pozostałym smalcu.

ETAP 4:

Bigos z cukinią
Do kapusty dodać rumiane mięso i wędlinę.

Rumiane mięso z cebulą i wędlinę połączyć z kapustą, gotować około pół godziny.

ETAP 5:

Bigos z cukinią

Następnie do kapusty dodać pokrojoną w pół krążki cukinię, koncentrat pomidorowy, opcjonalnie drobno posiekaną papryczkę chili i przyprawę do bigosu. Gotować bez przykrycia około 15 minut.

ETAP 6:

Bigos z cukinią

Pod koniec do bigosu wlać porto, dodać powidła, wymieszać, przyprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem, zagotować.