WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1710]

Bigos z kiszonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna polska potrawa czyli bigos z kiszonej kapusty, ugotowany na mięsie wieprzowym i kiełbasie, z dodatkiem cebuli i przypraw.

Bigos z kiszonej kapusty Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bigos z kiszonej kapusty

 

  • 3 kg kiszonej kapusty
  • 2 pętka kiełbasy swojskiej
  • ok. 500 g schabu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • koperek
  • 1 cebula
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Bigos z kiszonej kapusty

ETAP 1:

Kapustę kiszoną poszatkować i włożyć do garnka. Wlać ok. 2 szkl. wody i zagotować i odlać wodę. Wlać znów 1 szkl. wody i zmniejszyć ogień i dusić kapustę. Dodać listki i ziele angielskie. Doprawić pieprzem.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju dodać do kapusty. Kiełbasę pokroić w kostkę, przesmażyć na patelni i dodać do kapusty.

Mięso pokroić w drobne kawałki, również obsmażyć i dodać do kapusty. Wymieszać i dusić wszystko razem ok. godziny.

Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić solą, majerankiem i papryką w proszku do smaku oraz wrzucić posiekany koperek. Wymieszać.

Dusić kolejną godzinę.

Bigos z kiszonej kapusty
Bigos z kiszonej kapusty po przygotowaniu w garnku
Bigos z kiszonej kapusty
Koncentrat pomidorowy dodany w trakcie duszenia bigosu
Bigos z kiszonej kapusty
Cebulka pokrojona w kostkę usmażona na oleju

Tagi:

danie bigos