Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Mięsny bigos z mieszanej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bigos mięsny z mieszanej kapusty z dodatkiem koncentratu pomidorowego polecam na święta jak i na obiad.

Mięsny bigos z mieszanej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mięsny bigos z mieszanej kapusty

 

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1,5 kg kapusty białej
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 500 g kiełbasy zwyczajnej
  • sól pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Mięsny bigos z mieszanej kapusty
Kapustę białą szatkujemy, kiszoną odciskamy i kroimy. Do garnka wkładamy kapustę kiszoną i białą. Mięso myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do kapusty. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy sól do smaku. Zalewamy około 700 ml wody i gotujemy przez 3 godziny. W razie potrzeby podlewamy dodatkowo wodą. Kiełbasę kroimy w kostkę, dodajemy do bigosu, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 30 minut.
Mięsny bigos z mieszanej kapusty
białą kapustę szatkujemy przekładamy do garnka
Mięsny bigos z mieszanej kapusty
do garnka dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną
Mięsny bigos z mieszanej kapusty
dodajemy do kapusty pokrojoną szynkę i doprawiamy
Mięsny bigos z mieszanej kapusty
podlewamy woda i gotujemy na koniec dodajemy kiełbasę i koncentrat