Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Bigos z kiszoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Szczerze się przyznam, że to pierwszy bigos, który ugotowałam... Mężowi bardzo smakował, więc już była powtórka:)

Bigos z kiszoną kapustą

Składniki:

Bigos z kiszoną kapustą

 

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 główka (ok. 3 kg) kapusty białej
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 opakowanie (20 g) przyprawy do bigosu
  • 25 dkg kości od schabu
  • 60 dkg łopatki wieprzowej
  • 50 dkg kiełbasy zwyczajnej
  • 20 dkg wędzonego boczku
  • 2 czubate łyżki smalcu
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Bigos z kiszoną kapustą

Etap 1

Bigos z kiszoną kapustą
Poszatkowana biała kapusta przełożona z przyprawami do garnka.

Kiszoną kapustę pokroić na krótsze kawałki, przełożyć do garnka. Dodać do niej liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego i szklankę wody. Białą kapustę poszatkować, przełożyć do drugiego garnka. Dodać do niej szklankę wody, kość od schabu, przyprawę do bigosu, pozostałe liście laurowe i ziele angielskie. Obie kapusty gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewać więcej wody.

Etap 2

Bigos z kiszoną kapustą
Pokrojona w kostkę łopatka wieprzowa podsmażona na smalcu.

Łopatkę pokroić na małe kawałki, podsmażyć na smalcu, dodać do białej kapusty.

Etap 3

Bigos z kiszoną kapustą
Pokrojona w kostkę kiełbasa podsmażona na smalcu z wędzonym boczkiem.

Kiełbasę i boczek pokroić w niezbyt dużą kostkę, podsmażyć.

Etap 4

Bigos z kiszoną kapustą
Podsmażona kiełbasa z boczkiem dodana do białej kapusty.

Kiełbasę i boczek dodać do białej kapusty.

Etap 5

Bigos z kiszoną kapustą

Na patelni po smażeniu mięsa przez chwilę podsmażać koncentrat pomidorowy.

Etap 6

Bigos z kiszoną kapustą

Dodać go do białej kapusty razem z kiszoną kapustą. Dodać też trochę soli i pieprzu. Wymieszać. Gotować na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut.

Etap 7

Bigos z kiszoną kapustą

Bigos przykryć i odłożyć. Gdy bigos ostygnie, ponownie go zagotować często mieszając. Ponownie bigos ostudzić i jeszcze raz zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu.


Tagi:

bigos kapusta