Sposób przygotowania:
Bigos z kiszoną kapustąEtap 1
Kiszoną kapustę pokroić na krótsze kawałki, przełożyć do garnka. Dodać do niej liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego i szklankę wody. Białą kapustę poszatkować, przełożyć do drugiego garnka. Dodać do niej szklankę wody, kość od schabu, przyprawę do bigosu, pozostałe liście laurowe i ziele angielskie. Obie kapusty gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewać więcej wody.
Etap 2
Łopatkę pokroić na małe kawałki, podsmażyć na smalcu, dodać do białej kapusty.
Etap 3
Kiełbasę i boczek pokroić w niezbyt dużą kostkę, podsmażyć.
Etap 4
Kiełbasę i boczek dodać do białej kapusty.
Etap 5
Na patelni po smażeniu mięsa przez chwilę podsmażać koncentrat pomidorowy.
Etap 6
Dodać go do białej kapusty razem z kiszoną kapustą. Dodać też trochę soli i pieprzu. Wymieszać. Gotować na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut.
Etap 7
Bigos przykryć i odłożyć. Gdy bigos ostygnie, ponownie go zagotować często mieszając. Ponownie bigos ostudzić i jeszcze raz zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli i pieprzu.