WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kopytka ziemniaczano - dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kopytka ziemniaczane z dodatkiem usmażonej na maśle tartej dyni. Mają ładny kolor i ciekawy smak. Można je podawać na słodko lub słono.

Kopytka ziemniaczano - dyniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka ziemniaczano - dyniowe

 

Sposób przygotowania:

Kopytka ziemniaczano - dyniowe

ETAP 1:

Dynię zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach i wrzucić na patelnię na roztopione masło. Przesmażyć na złoty kolor. Wystudzić i zmielić razem z ziemniakami w maszynce do mięsa. Do zmielonych warzyw dodać jajko, mąkę i sól i zagnieść ciasto. Mąkę wsypywać partiami aż ciasto przestanie się kleić i da się uformować w kulę.

Ciasto podzielić na kawałki. Każdy kawałek uformować w podłużny cienki wałeczek i pokroić go w ukośne kluseczki. Kluski układać na posypanej mąką stolnicy. W garnku zagotować wodę, osolić ją i wrzucić kluski. Gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.

Podawać na słodko lub słono.

Kopytka ziemniaczano - dyniowe
Kopytka ziemniaczano - dyniowe w trakcie gotowania
Kopytka ziemniaczano - dyniowe
Pokrojone kopytka ułożone na drewnianej desce do krojenia
Kopytka ziemniaczano - dyniowe
Zagniecione ciasto na kopytka ziemniaczano - dyniowe
Kopytka ziemniaczano - dyniowe
Jajko i mąka dodane do zmielonych ziemniaków i dyni