Sposób przygotowania:
Kopytka ziemniaczano - dynioweETAP 1:
Dynię zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach i wrzucić na patelnię na roztopione masło. Przesmażyć na złoty kolor. Wystudzić i zmielić razem z ziemniakami w maszynce do mięsa. Do zmielonych warzyw dodać jajko, mąkę i sól i zagnieść ciasto. Mąkę wsypywać partiami aż ciasto przestanie się kleić i da się uformować w kulę.
Ciasto podzielić na kawałki. Każdy kawałek uformować w podłużny cienki wałeczek i pokroić go w ukośne kluseczki. Kluski układać na posypanej mąką stolnicy. W garnku zagotować wodę, osolić ją i wrzucić kluski. Gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
Podawać na słodko lub słono.