Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Książka Kucharska: Bigos z młodej kapusty na 9 sposobów

Bigos z młodej i kiszonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Taki mieszany bigos lubię najbardziej - z młodej i kiszonej kapusty. Czasem przygotowuję go więcej, aby zamrozić i mieć na dni, kiedy np. nie mam czasu gotować.

Bigos z młodej i kiszonej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z młodej i kiszonej kapusty

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 kostki rosołowe
  • 40 dkg boczku wędzonego
  • 30 dkg ugotowanego mięsa
  • 40 dkg kiełbasy
  • 2 łyżki smalcu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kucharek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Bigos z młodej i kiszonej kapusty
Młodą kapustę poszatkować, dodać kostkę rosołową i skórę z boczku. Podlać wodą, ugotować pod przykryciem.

Kiszoną kapustę posiekać, również dodać skórę z boczku i kostkę rosołową. Podlać wodą i ugotować.

Boczek, mięso i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu.

Kapusty połączyć razem. Dodać mięso i wymieszać. Gotować razem jeszcze jakiś czas na wolnym ogniu.

Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Wymieszać i podawać.
Bigos z młodej i kiszonej kapusty
Posiekaną młodą kapustę ugotować pod przykryciem.
Bigos z młodej i kiszonej kapusty
Osobno ugotować pokrojoną kapustę kiszoną.
Bigos z młodej i kiszonej kapusty
Mięso kiełbaskę i boczek podsmażyć na smalcu.
Bigos z młodej i kiszonej kapusty
Obie kapusty i mięso wymieszać i gotować razem.