Sposób przygotowania:
Pulpety w dyniowym sosieETAP 1:
Jedną cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, przełożyć do garnka. Selera i dynię zetrzeć na tarce na grubych oczkach i również przesmażyć na oleju dodać do garnka. Wlać ok. 3/4l. wody, dodać listek, ziele, sól, pieprz i imbir i zagotować. Wrzucić kostkę rosołową i posiekany koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Wyjąć listek i ziele i zblendować na krem.
W między czasie zmielić mięso i wymieszać z jajkiem, namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, solą i pieprzem.
Z masy mięsnej formować nieduże pulpety, obtaczać je w mące i układać na patelni na rozgrzanym oleju. Obsmażyć ze wszystkich stron i przełożyć do sosu. Dusić w sosie jeszcze ok. 15-20 minut. Podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.