WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pulpety w dyniowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne pulpety z mięsa wieprzowego uduszone w równie delikatnym sosie na bazie dyni. Idealne na obiad dla dzieci i dorosłych.

Pulpety w dyniowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety w dyniowym sosie

 

  • 0,5 kg szynki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna do panierowania pulpetów
  • 300 g obranej dyni
  • ćwiartka selera
  • 1 kostka rosołowa
  • koperek
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • szczypta imbiru

Sposób przygotowania:

Pulpety w dyniowym sosie

ETAP 1:

Jedną cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, przełożyć do garnka. Selera i dynię zetrzeć na tarce na grubych oczkach i również przesmażyć na oleju dodać do garnka. Wlać ok. 3/4l. wody, dodać listek, ziele, sól, pieprz i imbir i zagotować. Wrzucić kostkę rosołową i posiekany koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Wyjąć listek i ziele i zblendować na krem.

W między czasie zmielić mięso i wymieszać z jajkiem, namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, solą i pieprzem.

Z masy mięsnej formować nieduże pulpety, obtaczać je w mące i układać na patelni na rozgrzanym oleju. Obsmażyć ze wszystkich stron i przełożyć do sosu. Dusić w sosie jeszcze ok. 15-20 minut. Podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.

Pulpety w dyniowym sosie
Pulpety po uduszeniu w sosie dyniowym w garnku
Pulpety w dyniowym sosie
Pbsmażone pulpety włożone do zmiksowanego sosu z dyni
Pulpety w dyniowym sosie
Pulpety wieprzowe w trakcie smażenia na patelni
Pulpety w dyniowym sosie
Starta dynia smażona na oleju na patelni.