renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Bigos z puree dyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bigos to ulubione danie mojej rodzinki na jesienne i zimowe chłody i mrozy. Tym razem uszlachetnione pyszną i aromatyczną dynią.

Bigos z puree dyniowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bigos z puree dyniowym

 

  • 1 średnia główka białej kapusty
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 dynia
  • 1 kg szynki
  • 200 g kiełbasy myśliwskiej
  • 2 cebule
  • 10 grzybków suszonych
  • 10 śliwek wedzonych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 listków laurowych
  • 5 ziarenek jałowca
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka papryki wędzonej suszonej
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Bigos z puree dyniowym

Etap 1

Bigos z puree dyniowym
Dynie należy upiec w piekarniku, aby przygotować puree.

Na początek trzeba przygotować puree z dyni. Dynie pozbawiamy ziaren, kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy w piekarniku w 150 stopniach przez ok 30 minut. po tym czasie dynia powinna być miękka, jak ostygnie obierany ją ze skórki i blendujemy na puree.

Etap 2

Bigos z puree dyniowym
Białą kapustę szatkujemy, kiszona również kroimy.

Przystępujemy do przygotowywania bigosu. W dużym garnku umieszczamy poszatkowana białą kapustę i kiszoną, podlewamy szklanka wody i zaczynamy gotować.

Etap 3

Bigos z puree dyniowym
Do gotującej się kapusty dodajemy, grzybki.

Do kapusty dodajemy grzybki, ziele angielskie, liście laurowe i jałowiec, dusimy na małym ogniu. w innym garnku dusimy z cebulą mięso z szynki pokrojone w kostkę. Dusimy, aż będzie miękkie.

Etap 4

Bigos z puree dyniowym
Do garnka z bigosem dodać mięso, kiełbasę myśliwską.

Następnie dodać pokrojone śliwki, duszone mięso z szynki, podsmażoną kiełbaskę myśliwską. Dalej dusić.

Etap 5

Bigos z puree dyniowym
Bigos doprawiamy wszystkimi przyprawami i dusimy jeszcze około godzinę.

Do bigosu dodajemy przecier pomidorowy, 3 łyżki puree dyniowego. Doprawiamy resztą przypraw i dusimy jeszcze przez ok. godzinę.


Tagi:

danie bigos