Sposób przygotowania:
Bigos z puree dyniowymEtap 1
Na początek trzeba przygotować puree z dyni. Dynie pozbawiamy ziaren, kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy w piekarniku w 150 stopniach przez ok 30 minut. po tym czasie dynia powinna być miękka, jak ostygnie obierany ją ze skórki i blendujemy na puree.
Etap 2
Przystępujemy do przygotowywania bigosu. W dużym garnku umieszczamy poszatkowana białą kapustę i kiszoną, podlewamy szklanka wody i zaczynamy gotować.
Etap 3
Do kapusty dodajemy grzybki, ziele angielskie, liście laurowe i jałowiec, dusimy na małym ogniu. w innym garnku dusimy z cebulą mięso z szynki pokrojone w kostkę. Dusimy, aż będzie miękkie.
Etap 4
Następnie dodać pokrojone śliwki, duszone mięso z szynki, podsmażoną kiełbaskę myśliwską. Dalej dusić.
Etap 5
Do bigosu dodajemy przecier pomidorowy, 3 łyżki puree dyniowego. Doprawiamy resztą przypraw i dusimy jeszcze przez ok. godzinę.