SUPERPRZEPIS

Pęczotto z dynią i pieczarkami

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pęczotto z dynią i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Pęczotto polecam na szybki, smaczny i zdrowy obiadek. Jesienią wykonuję oczywiście dyniowe. W takiej odsłonie posmakuje każdemu.

Składniki:

Pęczotto z dynią i pieczarkami

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki kaszy pęczak,
  • 1 duża cebula,
  • Około 3- 3,5 szklanki bulionu,
  • 1 nieduża dynia hokkaido,
  • 400 gram pieczarek,
  • Olej,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Tymianek do smaku,
  • Mały pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Pęczotto z dynią i pieczarkami

ETAP 1

Pęczotto z dynią i pieczarkami
pokrojone pieczarki przysmażamy

Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Pokrojone przysmażamy na oleju. Pod koniec smażenia doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.

ETAP 2

Pęczotto z dynią i pieczarkami
przepłukaną kaszę odcedzamy

Kasze pęczak przepłukujemy i odcedzamy.

ETAP 3

Pęczotto z dynią i pieczarkami
obsmażoną kaszę podlewamy płynem

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną delikatnie przysmażamy na oleju. Do szklistej dodajemy kaszę. Kaszę obsmażamy około 1-2 minuty. Po tym czasie podlewamy ją delikatnie bulionem i podgrzewamy. W miarę jak kasza będzie wchłaniać płyn, dodajemy kolejną jego porcje.

ETAP 4

Pęczotto z dynią i pieczarkami
dynię dodajemy mniej więcej w połowie gotowania

Między czasie dynię obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną dodajemy do kaszy mniej więcej w połowie jej gotowania.

ETAP 5

Pęczotto z dynią i pieczarkami
na koniec dodajemy pieczarki

Gdy kasza jest gotowa, a dynia miękka, pęczotto łączymy z pieczarkami oraz posiekaną natką pietruszki. Całość mieszamy, chwilkę razem podgrzewamy i doprawiamy do smaku.

Gotowe.