Sposób przygotowania:
Zapiekanka warzywno - mięsna a'la bologneseETAP 1:
Warzywa myjemy. Oba rodzaje papryki, bakłażana, cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, przez chwilę podsmażamy cebulę i czosnek (uważając, aby czosnek nie zbrązowiał). Dodajemy paprykę, bakłażana i cukinię, smażymy do miękkości.
ETAP 2:
Na patelnię wrzucamy mięso, smażymy. Warzywa i mięso doprawiamy solą, pieprzem, suszoną bazylią, oregano, słodką i ostrą papryką mieloną.
ETAP 3:
Dodajemy pomidory z puszki i smażymy, aż pomidory się rozpadną, a powstały sos się zagęści.
W międzyczasie gotujemy makaron.
ETAP 4:
Makaron odcedzamy i łączymy z warzywami i mięsem. Całość przekładamy do natłuszczonej formy do zapiekania.
ETAP 5:
Mozzarellę kroimy w plastry. Plasterki sera układamy na wierzchu zapiekanki. Zapiekankę pieczemy przez 15-20 minut w 190 st. C.
Po upieczeniu zapiekankę możemy udekorować świeżą bazylią.
zbysiowa