Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Zapiekanka warzywno - mięsna a'la bolognese

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sycąca i smaczna zapiekanka na rodzinny obiad - z dużą ilością warzyw, mięsem mielonym i makaronem oraz, obowiązkowo, ciągnącym się serem.

Zapiekanka warzywno - mięsna a'la bolognese

Składniki:

Zapiekanka warzywno - mięsna a'la bolognese

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka warzywno - mięsna a'la bolognese

ETAP 1:

Zapiekanka warzywno - mięsna a'la bolognese
Warzywa (cebulę, oba kolory papryki, cukinię i bakłażana) smażymy na oleju

Warzywa myjemy. Oba rodzaje papryki, bakłażana, cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, przez chwilę podsmażamy cebulę i czosnek (uważając, aby czosnek nie zbrązowiał). Dodajemy paprykę, bakłażana i cukinię, smażymy do miękkości.

ETAP 2:

Zapiekanka warzywno - mięsna a'la bolognese
Do warzyw dodajemy mięso mielone i smażymy razem

Na patelnię wrzucamy mięso, smażymy. Warzywa i mięso doprawiamy solą, pieprzem, suszoną bazylią, oregano, słodką i ostrą papryką mieloną.

ETAP 3:

Zapiekanka warzywno - mięsna a'la bolognese
Następnie dodajemy pomidory z puszki i podgrzewamy, aż się rozpadną

Dodajemy pomidory z puszki i smażymy, aż pomidory się rozpadną, a powstały sos się zagęści.

W międzyczasie gotujemy makaron.

ETAP 4:

Zapiekanka warzywno - mięsna a'la bolognese
Warzywa i mięso łączymy z makaronem i przekładamy do formy do pieczenia

Makaron odcedzamy i łączymy z warzywami i mięsem. Całość przekładamy do natłuszczonej formy do zapiekania.

ETAP 5:

Zapiekanka warzywno - mięsna a'la bolognese
Wierzch zapiekanki pokrywamy plastrami mozzarelli

Mozzarellę kroimy w plastry. Plasterki sera układamy na wierzchu zapiekanki. Zapiekankę pieczemy przez 15-20 minut w 190 st. C.

Po upieczeniu zapiekankę możemy udekorować świeżą bazylią.