WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1597]

Bigos ze słodkiej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bigos ze słodkiej białej kapusty z papryką czerwoną, cebulką, mięsem wieprzowym, mięsem drobiowym i kiełbasą.

Bigos ze słodkiej kapusty Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bigos ze słodkiej kapusty

 

  • 0,5 główki białej kapusty
  • 2 małe marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 500g schabu
  • 2 podudzia z rosołu
  • Kawałek szynki wędzonej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • Przyprawa do mięsa wieprzowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • Kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Bigos ze słodkiej kapusty

ETAP 1:

Kapustę drobno pokroić i przełożyć do garnka. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Paprykę pokroić w paski. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Przesmażyć razem. Warzywa dodać do kapusty. Schab pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do mięsa, pieprzem ziołowym, solą i czosnkiem. Przesmażyć na oleju i przełożyć do garnka.

Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do garnka. Mięso z kurczaka oddzielić od kości. Przyprawić przyprawą do mięsa i obsmażyć na oleju. Dodać do garnka. Dodać koperek. Wlać ok 3 szklanki wody. Włożyć listki, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotować. Dusić na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Dodać ocet balsamiczny. Wymieszać.

Pod koniec duszenia przyprawić solą. Podawać na ciepło.

Bigos ze słodkiej kapusty
Bigos ze słodkiej kapusty po ugotowaniu w garnku
Bigos ze słodkiej kapusty
Wszystkie składniki na bigos umieszczone w garnku
Bigos ze słodkiej kapusty
Przyprawione mięso wieprzowe wyłożone na patelnię
Bigos ze słodkiej kapusty
Marchewki i papryka dodane do pokrojonej kapusty
Bigos ze słodkiej kapusty
Pokrojona kapusta przełożona do garnka