Sposób przygotowania:
Bigos ze słodkiej kapustyETAP 1:
Kapustę drobno pokroić i przełożyć do garnka. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Paprykę pokroić w paski. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Przesmażyć razem. Warzywa dodać do kapusty. Schab pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do mięsa, pieprzem ziołowym, solą i czosnkiem. Przesmażyć na oleju i przełożyć do garnka.
Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do garnka. Mięso z kurczaka oddzielić od kości. Przyprawić przyprawą do mięsa i obsmażyć na oleju. Dodać do garnka. Dodać koperek. Wlać ok 3 szklanki wody. Włożyć listki, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Zagotować. Dusić na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Dodać ocet balsamiczny. Wymieszać.
Pod koniec duszenia przyprawić solą. Podawać na ciepło.