BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1356]

Bigos z kapusty pekińskiej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bigos z kapusty pekińskiej jadłam pierwszy raz u mojej synowej. Jest szybki w przygotowaniu ,lekki przypominający w smaku bigos z młodej białej kapusty, jest lekko słodki , a za razem bardzo smaczny. Postanowiłam wypróbować przepis w swojej kuchni.

Bigos z kapusty pekińskiej Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Bigos z kapusty pekińskiej

 

  • kapusta pekińska 1 szt,
  • kiełbas śląska 400 g,
  • boczek wędzony 150 g,
  • cebula większa 1 szt,
  • marchewki 2 szt,
  • seler 1/4 szt,
  • por kawałek,
  • koperek 1/2 pęczka,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • koncentrat pomidorowy 200 g,
  • słodka papryka 2 łyżeczki,
  • ostra papryk 1/2 łyżeczki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bulion około 2 -2,5 szkl,

Sposób przygotowania:

Bigos z kapusty pekińskiej
Kapustę pekińską oczyszczamy i drobno szatkujemy.

Kiełbasę kroimy w kostkę lub w pół plastry.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach ,natomiast pora kroimy w pół plastry.

Boczek wędzony kroimy w kostkę,podsmażamy na głębszej patelni, dodajemy pokrojoną cebulę, kiełbasę i podsmażamy.

Następnie dodajemy warzywa i smażymy około 5 - 8 minut razem. 

Całość przekładamy do garnka z grubym dnem , dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 20 - 30 minut.

Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki oraz koncentrat pomidorowy.

Doprawiamy do smaku przyprawami, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut.



Podajemy ze świeżym pieczywem lub jak kto woli z ugotowanymi ziemniakami.
Bigos z kapusty pekińskiej
Kapustę pekińską oczyszczamy a następnie szatkujemy
Bigos z kapusty pekińskiej
Kiełbasę śląską kroimy w kostkę lub w pół plastry
Bigos z kapusty pekińskiej
Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
Bigos z kapusty pekińskiej
Boczek ,cebulę i kiełbasę podsmażamy na większej patelni, dodajemy warzywa i smażymy około 5 - 8 minut
Bigos z kapusty pekińskiej
Całość przekładamy do garnka z grubym dnem dodajemy kapustę pekińską
Bigos z kapusty pekińskiej
Zalewamy bulionem
Bigos z kapusty pekińskiej
Koperek i natkę siekamy
Bigos z kapusty pekińskiej
Na koniec dodajemy koperek ,natkę oraz przyprawy do smaku
Bigos z kapusty pekińskiej
Podajemy z pieczywem lub ziemniakami