Sposób przygotowania:
Bigos z kapusty pekińskiej
Kapustę pekińską oczyszczamy i drobno szatkujemy.
Kiełbasę kroimy w kostkę lub w pół plastry.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach ,natomiast pora kroimy w pół plastry.
Boczek wędzony kroimy w kostkę,podsmażamy na głębszej patelni, dodajemy pokrojoną cebulę, kiełbasę i podsmażamy.
Następnie dodajemy warzywa i smażymy około 5 - 8 minut razem.
Całość przekładamy do garnka z grubym dnem , dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 20 - 30 minut.
Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki oraz koncentrat pomidorowy.
Doprawiamy do smaku przyprawami, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut.
Podajemy ze świeżym pieczywem lub jak kto woli z ugotowanymi ziemniakami.
Kiełbasę kroimy w kostkę lub w pół plastry.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach ,natomiast pora kroimy w pół plastry.
Boczek wędzony kroimy w kostkę,podsmażamy na głębszej patelni, dodajemy pokrojoną cebulę, kiełbasę i podsmażamy.
Następnie dodajemy warzywa i smażymy około 5 - 8 minut razem.
Całość przekładamy do garnka z grubym dnem , dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 20 - 30 minut.
Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki oraz koncentrat pomidorowy.
Doprawiamy do smaku przyprawami, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut.
Podajemy ze świeżym pieczywem lub jak kto woli z ugotowanymi ziemniakami.