BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Bigos ze słodkiej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bez bigosu nie ma tradycyjnej polskiej kuchni. To jedna z podstawowych potraw które charakteryzują nasz kraj. Do kapusty dodaje szczypte kminku dlatego kapusta jest lżejsza.

Bigos ze słodkiej kapusty

Składniki:

Bigos ze słodkiej kapusty

 

  • główka sodkiej kapusty
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 1/2 kg mięsa z łopatki
  • olej
  • sól
  • majeranek
  • kminek
  • łyżka koncentartu pomidorowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu i zela angielskiego
  • ewentualnie łyżka mąki do zagęszczenia bigosu

Sposób przygotowania:

Bigos ze słodkiej kapusty
Kapustę siekam dość grubo i lekko solę. Ostawiam na bok. Mięso kroję w kosteczkę i podsmażam na patelni, na odrobinie oleju. Cebulę kroję w grubą kostkę i dodaję do mięsa. Razem podsmażam. Marchewki ścieram na tarce o grubych oczkach. W garnku nastawiam wodę około 2 l. Dodaję ziele, pieprz w ziarnach i liście. Następnie dodaję kapustę. Kiedy opadnie dodaję marchewkę i całą zawartość patelni. Bigos duszę na wolnym ogniu około 1 h. Na koniec doprawiam solą, szczyptą kminku i majeranku oraz słodkiej papryki. Dodaje także łyżkę koncetratu pomidorowego. jeśli ktoś lubi można sos zagęścić odrobiną mąki.