Sposób przygotowania:
Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybamiKapusta:
Kapustę należy drobno poszatkować.
Bigos:
Grzyby wymoczyć minimum przez godzinę i następnie pokroić, a wodę, w której przebywały wlać do garnka.
Później ugotować wywar na kościach lub żeberkach - z grzybami, listkami laurowymi i niewielką ilością soli.
Dodać kapustę oraz pokrojoną marchew.
Całość delikatnie doprawić solą, pieprzem oraz papryką i gotować przez około 30-40 minut.
(Co jakiś czas kapustę należy przemieszać.)
W międzyczasie mięso z wywaru oddzielić od kości i dołożyć do bigosu.
Cebulę i kiełbasę podsmażyć na oleju i także dodać do garnka.
Na końcu:
Kiedy kapusta będzie odpowiednio miękka to należy dodać koncentrat pomidorowy oraz majeranek.
Całość dokładnie wymieszać i na końcu doprawić resztą przypraw.
Bigos dodatkowo podgotować przez kilka minut lub dłużej, żeby powstał zagęszczony sosik pomidorowy.
mocsłodkości
Di bloguje
mocsłodkości napisał(a):
Czekoladka 2