Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1424]

Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 300
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przyrządzam go niezależnie od pory roku, ale po świętach sprawdzi się idealnie, bo możecie do niego dodać różne mięska i wędliny. Jeśli nie macie grzybów to wystarczy je pominąć. Bigos najlepiej smakuje w kolejnych dniach po ugotowaniu.

Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami

Składniki:

Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami

 

  • 1 główka kapusty (średnia)
  • kości schabowe lub żeberka (można pominąć)
  • kiełbasa, mięso
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • koncentrat pomidorowy (ilość według uznania; u mnie około 150 g)
  • 1 łyżka majeranku
  • papryka słodka i ostra w proszku (idealnie sprawdzi się wędzona)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

Ponadto:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami

Kapusta:

Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami
Do bigosu użyłam kapusty o średniej wielkości.

Kapustę należy drobno poszatkować.

Bigos:

Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami
Wywar mięsny można pominąć i od razu zacząć od gotowania kapusty. Z tymże w tym przypadku najpierw należy podgotować grzyby.

Grzyby wymoczyć minimum przez godzinę i następnie pokroić, a wodę, w której przebywały wlać do garnka.
Później ugotować wywar na kościach lub żeberkach - z grzybami, listkami laurowymi i niewielką ilością soli.
Dodać kapustę oraz pokrojoną marchew.
Całość delikatnie doprawić solą, pieprzem oraz papryką i gotować przez około 30-40 minut.
(Co jakiś czas kapustę należy przemieszać.)

W międzyczasie mięso z wywaru oddzielić od kości i dołożyć do bigosu.
Cebulę i kiełbasę podsmażyć na oleju i także dodać do garnka.

Na końcu:

Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami
Koncentrat zagęści bigos i nada mu kwaskowatego posmaku.

Kiedy kapusta będzie odpowiednio miękka to należy dodać koncentrat pomidorowy oraz majeranek.
Całość dokładnie wymieszać i na końcu doprawić resztą przypraw.
Bigos dodatkowo podgotować przez kilka minut lub dłużej, żeby powstał zagęszczony sosik pomidorowy.


Tagi:

danie bigos