jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Piernikowy sernik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Osobiście najbardziej lubię czysty sernik, jednak nie lubię też monotonii i nudy w kuchni. Dlatego też co roku na świątecznym stole gości nieco odmienny sernik. Moim ostatnim odkryciem jest piernikowy. Polecam.

Piernikowy sernik Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Piernikowy sernik

SPÓD:

  • 300 gram pierniczków (u mnie domowej roboty, ale mogą to także być jakieś korzenne, kupne ciasteczka),
  • 100 gram masła

PIERNIKOWY SER

  • 1,2 kg sera (3 razy mielonego),
  • 15 dag masła
  • 20 dag cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • 1 budyń czekoladowy,
  • 1 łyżka kaszy manna,
  • 1 przyprawa do piernika (40 g),
  • 1 łyżeczka cynamonu

DODATKOWO

  • czekoladowa polewa do dekoracji (kupna lub domowej roboty),
  • pierniczki do dekoracji (u mnie lukrowane gwiazdeczki)

Sposób przygotowania:

Piernikowy sernik

ETAP 1

Piernikowy sernik
łączymy pierniczki z masłem

SPÓD: Pierniczki przekładamy do malaksera i rozkruszamy. Gotowe przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy. Jeszcze ciepłe dodajemy do „pierniczkowego piasku”.

ETAP 2

Piernikowy sernik
wykładamy spód tortownicy

Całość mieszamy do połączenia składników. Gotową masą wykładamy dno przygotowanej tortownicy. Otrzymany spód schładzamy, a między czasie przygotowujemy masę serową.

ETAP 3

Piernikowy sernik
przyprawy dodajemy do masy serowej

SER: Białka oddzielamy od żółtek.
Do malaksera przekładamy masło, ser, żółtka, cukier puder. Składniki miksujemy ok 10 minut. Następnie łączymy je z przyprawą do piernika, cynamonem i ponownie miksujemy.

ETAP 4

Piernikowy sernik
dodajemy budyń oraz kasze

Do otrzymanego piernikowego sera dodajemy budyń oraz kaszę. Składniki mieszamy.

ETAP 5

Piernikowy sernik
całość łączymy z białkami

Białka ubijamy na sztywno. Ubite łączymy z serem.
Gotową masę serową wylewamy na schłodzony piernikowy spód. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go 60 minut w 180˚C.
Upieczony dokładnie studzimy.
Ostudzony sernik obtaczamy czekoladową polewą. Dodatkowo dekorujemy go pokrojonymi pierniczkami. Gotowe.