Sposób przygotowania:
Piernikowy sernikETAP 1
SPÓD: Pierniczki przekładamy do malaksera i rozkruszamy. Gotowe przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy. Jeszcze ciepłe dodajemy do „pierniczkowego piasku”.
ETAP 2
Całość mieszamy do połączenia składników. Gotową masą wykładamy dno przygotowanej tortownicy. Otrzymany spód schładzamy, a między czasie przygotowujemy masę serową.
ETAP 3
SER: Białka oddzielamy od żółtek.
Do malaksera przekładamy masło, ser, żółtka, cukier puder. Składniki miksujemy ok 10 minut. Następnie łączymy je z przyprawą do piernika, cynamonem i ponownie miksujemy.
ETAP 4
Do otrzymanego piernikowego sera dodajemy budyń oraz kaszę. Składniki mieszamy.
ETAP 5
Białka ubijamy na sztywno. Ubite łączymy z serem.
Gotową masę serową wylewamy na schłodzony piernikowy spód. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go 60 minut w 180˚C.
Upieczony dokładnie studzimy.
Ostudzony sernik obtaczamy czekoladową polewą. Dodatkowo dekorujemy go pokrojonymi pierniczkami. Gotowe.
robaczek
lukrowanepierniczki