Sposób przygotowania:
Bigosik z kalarepki mojej mamy
Kalarepkę obieramy i kroimy w paseczki. Zalewamy wodą, dodajemy kostki i gotujemy jakieś 10-15 min. Wodę zlewamy do innego garnka, gdyż będzie jeszcze potrzebna. Boczek kroimy na paseczki i smażymy wytapiając z niego tłuszcz. Przekładamy boczek do kalarepki, a na tłuszczu po nim smażymy drobno pokrojoną cebulkę. Cebulkę przekładamy do kalarepki i na pozostały tłuszcz wylewamy przecier pomidorowy, lekko go podsmażamy ciągle mieszając i dodajemy 1 szklankę wody z kalarepki, gotujemy ok 0,5 min. i wlewamy do garnka z bigosem. Następnie podsmażamy kiełbaskę pokrojoną w pół krążki i również dodajemy do bigosu. Całość przyprawiamy, dolewamy jeszcze ok. 2 szklanki wody z kalarepki i mieszamy. SMACZNEGO!!! Każdego kto spróbuje proszę o komentarzyk :)
pigwa