kaha87ha

kaha87ha

Kucharz
[Przepisów: 16]

Bigosik z kalarepki mojej mamy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie które mnie miło zaskoczyło ;)

Bigosik z kalarepki mojej mamy

Składniki:

Bigosik z kalarepki mojej mamy

 

  • 4-5 szt. większych kalarepek
  • 0,5 kg wędzonego boczku
  • 0,5 kg kiełbaski
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego lub 0,5 l słoik domowego przecieru pomidorowego (przepis na niego znajdziesz wśród innych moich przepisów)
  • 2 łyż. słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • sól i pieprz do smaku
  • Potrzebne przyrządy:
  • deska do krojenia
  • nóż
  • patelnia
  • garnek
  • łyżka

Sposób przygotowania:

Bigosik z kalarepki mojej mamy
Kalarepkę obieramy i kroimy w paseczki. Zalewamy wodą, dodajemy kostki i gotujemy jakieś 10-15 min. Wodę zlewamy do innego garnka, gdyż będzie jeszcze potrzebna. Boczek kroimy na paseczki i smażymy wytapiając z niego tłuszcz. Przekładamy boczek do kalarepki, a na tłuszczu po nim smażymy drobno pokrojoną cebulkę. Cebulkę przekładamy do kalarepki i na pozostały tłuszcz wylewamy przecier pomidorowy, lekko go podsmażamy ciągle mieszając i dodajemy 1 szklankę wody z kalarepki, gotujemy ok 0,5 min. i wlewamy do garnka z bigosem. Następnie podsmażamy kiełbaskę pokrojoną w pół krążki i również dodajemy do bigosu. Całość przyprawiamy, dolewamy jeszcze ok. 2 szklanki wody z kalarepki i mieszamy. SMACZNEGO!!! Każdego kto spróbuje proszę o komentarzyk :)