Sposób przygotowania:
Kotlety mielone z pieczoną paprykąI
1. Papryki myję, usuwam nasiona, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję delikatnie olejem i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C. Po upieczeniu studzę, usuwam skórkę, drobno kroję. Żurawinę zalewam gorącą wodą, odstawiam na 30 minut. Po tym czasie odlewam wodę z żurawiny.
II
2. Do miski przekładam mięso, dodaję żurawinę, upieczoną paprykę, pokrojone drobno pieczarki, wbijam jajko, wlewam śmietanę, wsypuję bułkę tartą, paprykę ostrą oraz sól.
3. Następnie wyrabiam masę mięsną, formuję kotlety, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C
III
Sposób przygotowania sosu:
1. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju.
2. Do naczynia wlewam bulion, sos sojowy, dodaję musztardę, wsypuję sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie mieszam i stopniowo wlewam do cebuli. Na koniec sos zagęszczam mąką ziemniaczaną rozrobioną w małej ilość wody. Sos chwilkę gotuję.
IV
3. Sos łączę z upieczonymi kotletami.
4. Gotowe, podaję z surówką i ziemniakami.
5. Smacznego.