Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Udka w młodej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie ma nic smaczniejszego, jak młoda kapusta, którą przygotujemy w prosty, szybki sposób, a z dodatkiem mięsa drobiowego będzie smakować wyśmienicie

Udka w młodej kapuście

Składniki:

Udka w młodej kapuście

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 kg udek kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka przyprawy Gyros
  • 1 łyżka Vegety
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Udka w młodej kapuście

I

Udka w młodej kapuście
Przygotowanie mięsa udek kurczaka, doprawianie i pieczenie.

1. Udka myję, doprawiam przyprawą Gyros, układam w woreczku do pieczenia, przekładam na blaszkę i piekę 35 minut w 180°C.

II

Udka w młodej kapuście
Przygotowanie kapusty, drobno kroimy i smażymy z pozostałymi warzywami.

2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozpuszczonym maśle.
3. Kapustę drobno kroję, marchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Marchew, kapustę dodaję do cebuli, smażę. Następnie podlewam jedną szklanką wody, wsypuję Vegetę, majeranek, wlewam ocet, gotuję pięć minut i zagęszczam sos mąką rozrobioną w małej ilości wody.

III

4. Kapustę łączę z upieczonymi udkami.
5. Gotowe.
6. Smacznego.