Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Schabowe pod pierzynką z kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zwykłe kotlety schabowe zawsze możemy urozmaicić na różne sposoby, moja propozycja są kotlety pod pierzynką z młodej kapusty.

Schabowe pod pierzynką z kapusty

Składniki:

Schabowe pod pierzynką z kapusty

 

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 1/3 główki kapusty młodej
  • 4 ogórki korniszony
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 cebula
  • 10 dag sera żółtego
  • Olej do smażenia
  • Bułka tarta do panierki
  • 2 jajka całe
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Schabowe pod pierzynką z kapusty

I

Schabowe pod pierzynką z kapusty

1. Mięso kroję w plastry, rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą. Mięso panieruję w bułce tartej, w roztrzepanych widelcem jajkach, ponownie w bułce tartej. Kotlety smażę na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu kotlety układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

II

Schabowe pod pierzynką z kapusty

2. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję drobno pokrojoną kapustę, doprawiam solą i smażę około 10 minut. Usmażoną kapustę studzę, przekładam do naczynia, dodaję pokrojone ogórki, majonez, ketchup, ser żółty starty na tarce o dużych oczkach, mieszam.
3. Farsz nakładam na każdy kotlet, umieszczam w rozgrzanym piekarniku i zapiekam 15 minut w 180°C.

III

4. Kotlety gotowe.
5. Smacznego.