katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Bigosowa kapusta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Może to i nie bigos ale bardzo smaczna kapusta na wędzonych kościach z dodatkiem wędliny i z pomidorowym smaczkiem.

Bigosowa kapusta

Składniki:

Bigosowa kapusta

 

  • kapusta kiszona 2 kg
  • kości wędzone 30 dag
  • kiełbasa cienka 30 dag
  • łopatka 30 dag
  • cebula 1 szt
  • liść laurowy
  • koncentrat pomidorowy

Sposób przygotowania:

Bigosowa kapusta
Kiszona kapustę odciskamy jeśli jest bardzo kwaśna możemy ją wypłukać i odcisnąć. Następnie zalać wodą i postawić do gotowania. Kości myjemy i dodajemy do kapusty. Mięso kroimy w małą kostkę, obsmażamy na oleju i dodajemy do kapusty razem z liściem laurowym. Cebulę kroimy i lekko rumienimy, dodajemy pokrojoną kiełbasę i razem podsmażamy.

Wrzucamy do garnka, solimy i gotujemy dalej. Wyjmujemy kości, można je obrać i dodać do kapusty dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku i jeszcze chwile gotujemy.

Tagi:

bigos kapusta