karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Biszkopt

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Biszkopt - doskonały do różnych ciast

Biszkopt

Składniki:

Biszkopt

 

  • 8 jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Biszkopt
Rozbijamy jaja (oddzielamy białka od żółtek). Z białek ubijamy pianę. Ubijając dodajemy cukier puder. Ubijamy białka z cukrem pudrem do czasu usztywnienia piany. Do piany dodajemy rozmieszane żółtka i lekko mieszamy. Do całości powoli wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie na jednolitą masę. Masę przekładamy do blachy, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 160-170 st.C przez ok. 30-40 minut.
Smacznego :)

Tagi:

biszkopt