p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

biszkopt czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Biszkopt czekoladowy do tortów i ciast

biszkopt czekoladowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

biszkopt czekoladowy

 

  • 6 szt jajka,
  • 1 szkl. mąka,
  • 3 łyżki mąka kartoflana,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 szkl. cukier,
  • 4 łyżeczki kakao,
  • szczypta Sól,
  • 1 łyżka margaryna Kasia,
  • 1 łyżka mąka do posypania

 

Sposób przygotowania:

biszkopt czekoladowy
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać porcjami cukier, cały czas ubijając, jak cukier się rozpuści, dodawać po żółtku, mieszać. Mąki, kakao wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do masy, miksować na mniejszych obrotach. Przełożyć do tortownicy 26 cm wysmarowanej margaryną, wysypać spód mąką i piec 35 minut w temp 170 stopni, na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg. Ostudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
biszkopt czekoladowy
Etap 1
biszkopt czekoladowy
Etap 2
biszkopt czekoladowy
Etap 3