agu88sia

agu88sia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Biszkopt czekoladowy z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wspaniały przepis na dość treściwy deser. Robiłam go pierwszy raz, ale na pewno już wiem że nie ostatni :)

Biszkopt czekoladowy z musem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt czekoladowy z musem truskawkowym

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt czekoladowy z musem truskawkowym
Truskawki wyczyścić i zmiksować z 2 łyżkami cukru tworząc mus.Mąkę, kakao, cukier dodać do miseczki i wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić pianę na sztywno. Powoli dodawać rozmieszane żółtka miksując. Następnie wsypywać mąkę z pozostałymi składnikami, ciągle miksując. Na końcu dodać startą czekoladę. Patelnię wysmarować kawałkiem masła, tylko żeby ją natłuścić.Masę wylać na patelnię. Biszkopt smażyć ok. 3-4 minuty na wolnym ogniu, po czym przerzucić na drugą stronę.Do śmietany dodać łyżeczkę cukru pudru. Zrobić bitą śmietanę.Biszkopt wyjąć na talerz. Polać musem, ułożyć bitą śmietanę, znowu polać musem. Dla dekoracji zetrzeć na całość czekoladę i pokroić kawałeczki truskawek.PYCHOTKA
Biszkopt czekoladowy z musem truskawkowym
Truskawki zmiksować z cukrem tworząc mus
Biszkopt czekoladowy z musem truskawkowym
Mąkę, cukier waniliowy i kakao wsypać do miseczki i wymieszać
Biszkopt czekoladowy z musem truskawkowym
Kostki czekolady zetrzeć na tarce
Biszkopt czekoladowy z musem truskawkowym
Zmiksowaną masę wyjać na rozgrzaną patelnię i smażyć