Sposób przygotowania:
Ciasto z musem truskawkowym
1. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i miksuj do czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Delikatnie połącz masę jajeczną z ubitymi białkami.
2. Do masy dodaj porcjami mąkę pszenna a następnie mąkę ziemniaczaną.
3. Ciasta wlej do formy o średnicy 22 cm i włóż na 25-30 minut do piecyka nagrzanego do 180 stopni.
4. Wystudź i przekrój na 2 lub 3 płaty. Na ciasto połóż mus truskawkowy. Polej polewą czekoladową.
Moja rada: Jeśli chcesz mieć pewność, że biszkopt nie opadnie w czasie stygnięcia upuść go na ziemię:)
Sposób wykonania musu truskawkowego:
1. Masło roztop w rondlu i odstaw do wystygnięcia. Galaretki rozpuść w szklance przegotowanej, gorącej wody. Wystudź i dodaj cukier puder. Wymieszaj.
2. Truskawki zmiksuj. Dodaj wcześniej przygotowaną galaretkę oraz zimne masło. Wymieszaj i odstaw do delikatnego stężenia.
Sposób wykonania polewy czekoladowej:
1. W rondelku roztop masło. Dodaj pozostałe składniki. Polewę mieszaj aż składniki się roztoką. Ciasto polewaj ciepłą masą.