ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Biszkopt do placków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dobrze upieczony biszkopt jest podstawa wielu ciast. Ten zawsze sie udaje i jest puszysty.

Biszkopt do placków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt do placków

 

  • 6 jaj
  • 1 i 1/3 szkl cukru
  • 1 i 1/3 szkl mąki typ450
  • 1,5 łyzeczki proszku do pieczenia
  • szczytpa soli

Sposób przygotowania:

Biszkopt do placków
Zimne jajka najlepiej z lodówki rozbijam do dużego naczynia. Dodaję szczyptę soli i zaczynam miksować na najwyższych obrotach. Dodaję cukier i miksuję dalej, aż powstanie puszysta konsystencja o kremowej barwie. Dodaję do ciasta przesianą mąkę porcjami, a miedzy czasie mieszam łyżką zabierając jak najwięcej powietrza do środka. Przenoszę ciasto na formę z pergaminem, delikatnie i tak, aby się trzepać ani nie obijać, bo powietrze będzie uciekać. Piekę w temp 175 stopni przez 25 minut.
Biszkopt do placków
Najpierw miksuję jajka z dodatkiem soli
Biszkopt do placków
Dodaję cukier i miksuje dalej jakies 10 minut
Biszkopt do placków
Przesiewam mąke i mieszam łyzką kazda dodana porcje
Biszkopt do placków
Delikatnie wylewam ciasto na blache z pergaminem

Tagi:

biszkopt