gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Biszkopt kakaowy z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

bardzo dobry placek, polecam

Biszkopt kakaowy z bitą śmietaną

Składniki:

Biszkopt kakaowy z bitą śmietaną

 

  • BISZKOPT
  • 6 łyżek cukru
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA
  • 750 ml śmietany 36%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 śmietanki fix
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Biszkopt kakaowy z bitą śmietaną
BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i ubijać na mniejszych obrotach miksera. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao wymieszać a następnie przesiać przez sito i wmieszać łyżką. Całość przełożyć do brytfanny wysmarowanej margaryną i piec w 180 st. przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół. MASA: galaretkę przygotować w pół litra wody, odstawić do stężenia. Następnie, gdy będzie już tężała coraz bardziej, ubić śmietanę, dodać fixy i cukier puder a na koniec dodać tężejącą galaretkę. Przełożyć połówki biszkopta. Wierzch można posypać cukrem pudrem. Polecam