Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

biszkopt makowy 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

zawsze udając sie biszkopt makowy

biszkopt makowy 4

Składniki:

biszkopt makowy 4

 

  • 4 jaja
  • pół szkl mąki
  • jeden budyn waniliowy
  • nicała szklanka maku suchego
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

biszkopt makowy 4
Żóltka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piasnę i pod koniec dodajemy połowę cukru. Oddzielnie ucieramy żółtka mikserem ,dodajemy pozostały cukier. Roztapiamy masło i studzimy. Na żółtka przesiewamy budyń mąkę oraz proszek do pieczenia , wsypujemy mak i na to wykładamy naszą ubitą pianę. Dokładnie wszystko mieszamy w jedną strone i delikatnie żeby nie opdało. wystudzone masło dodajemy na sam koniec i ponownie deliaktnie mieszamy. Piekarnik grzejemy do 180 stopni. Blachę smarujemy margaryną,posypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto do blachy. pieczemy przez ok 35 minut .

Tagi:

mak biszkopt