Sposób przygotowania:
Biszkopt na tort
Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem (tylko dno).Piekąc w tortownicy nie smarujemy boków tłuszczem a ciasto odgarniamy bardziej do brzegów (w środku zostawiamy niewielkie wgłębienie). Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni (próba patyczkiem). Jeżeli pod koniec pieczenia wkłujemy w biszkopt patyczek i po wyjęciu on jest suchy tzn.,że biszkopt jest upieczony.Natomiast jeżeli czujemy wilgoć to należy kontynuować pieczenie.Nie należy zbyt często kłuć patyczkiem bo jeżeli biszkopt będzie jeszcze w środku niedopieczony po ukłuciach mogą zostać lekko zakalcowate miejsca. Aby uzyskać ciemny biszkopt dodajemy kakao ale trzeba odjąć taką samą ilość mąki. W tym przepisie możemy wg gustu regulować sobie grubość i wielkość biszkoptu zmniejszając lub zwiększając ilość jajek no i pozostałych składników. Tak upieczony biszkopt w tortownicy stanowi bazę tortów. SMACZNEGO!
eskimos
misia14
Marek33
łyżki cukru płaskie?
8 kopiastych łyżek mąki to ile to szklanek około?
Sorry że tak pytam ale nie chce zrobic gafy,poniewaz chce zrobic dobry i puszysty spód do torta :)
Też mam tortownice o srednicy 26cm.
Prosze cie misia14 o info
Pozdro!
Marek33
Mam 2 małe słoiki dżemu wiśniowego oraz puszkę brzoskwiń
Jak radziłabyś to przełożyć?