misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Biszkopt na tort

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Biszkopt do tortów, który jest delikatny, puszysty i zawsze się udaje

Biszkopt na tort

Składniki:

Biszkopt na tort

 

  • BISZKOPT
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 kopiastych łyżek mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt na tort
Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem (tylko dno).Piekąc w tortownicy nie smarujemy boków tłuszczem a ciasto odgarniamy bardziej do brzegów (w środku zostawiamy niewielkie wgłębienie). Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni (próba patyczkiem). Jeżeli pod koniec pieczenia wkłujemy w biszkopt patyczek i po wyjęciu on jest suchy tzn.,że biszkopt jest upieczony.Natomiast jeżeli czujemy wilgoć to należy kontynuować pieczenie.Nie należy zbyt często kłuć patyczkiem bo jeżeli biszkopt będzie jeszcze w środku niedopieczony po ukłuciach mogą zostać lekko zakalcowate miejsca. Aby uzyskać ciemny biszkopt dodajemy kakao ale trzeba odjąć taką samą ilość mąki. W tym przepisie możemy wg gustu regulować sobie grubość i wielkość biszkoptu zmniejszając lub zwiększając ilość jajek no i pozostałych składników. Tak upieczony biszkopt w tortownicy stanowi bazę tortów. SMACZNEGO!