Przepisy DORCI

Przepisy DORCI

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Biszkopt "rzucany" wg Dorci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Biszkopt "rzucany", który zawsze się udaje ;)

Biszkopt "rzucany" wg Dorci Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt "rzucany" wg Dorci

 

  • 5-6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • wyciśnięty sok z połówki cytryny
  • około 1,5-2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Biszkopt "rzucany" wg Dorci
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z białek. Pod koniec ubijania piany wlewamy sok z cytryny. Gdy piana jest sztywna, dodajemy cukier i dalej ubijamy/miksujemy. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Na koniec dodajemy proszek do pieczenie i mąkę. Mąki dodajemy tyle aby ciasto nie było za gęste, w tym przepisie 1,5-2 szklanki, będzie to zależało od wielkości dodanych jajek. Masę wlewamy do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką foremki i wkładamy do lekko rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 175 stopni ok 35 minut. Gdy biszkopt się upiecze, wyjmujemy go z piekarnika i podrzucamy w formie tak, aby pod biszkopt dostało się powietrze. "Rzucanie biszkoptem" gwarantuje, że będzie on puszysty i nie opadnie!!! ;) Możemy od razu po tym wyjąć go z blaszki i pozostawić do ostygnięcia albo też można zostawić w formie, nie ma znaczenia. Gdy ostygnie, dopiero można go przekroić. Biszkopt niezawodny do tortów, ciast itp.... Smacznego!
Biszkopt "rzucany" wg Dorci
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z białek. Pod koniec ubijania piany wlewamy sok z cytryny
Biszkopt "rzucany" wg Dorci
Gdy piana jest sztywna, dodajemy cukier i dalej ubijamy/miksujemy. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Na koniec dodajemy proszek do pieczenie i mąkę.
Biszkopt "rzucany" wg Dorci
Masę wlewamy do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką foremki i wkładamy do lekko rozgrzanego piekarnika
Biszkopt "rzucany" wg Dorci
Pieczemy w temp. 175 stopni ok 35 minut. Gdy biszkopt się upiecze, wyjmujemy go z piekarnika i podrzucamy w formie tak, aby pod biszkopt dostało się powietrze