Sposób przygotowania:
Biszkopt "rzucany" wg Dorci
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z białek. Pod koniec ubijania piany wlewamy sok z cytryny. Gdy piana jest sztywna, dodajemy cukier i dalej ubijamy/miksujemy. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Na koniec dodajemy proszek do pieczenie i mąkę. Mąki dodajemy tyle aby ciasto nie było za gęste, w tym przepisie 1,5-2 szklanki, będzie to zależało od wielkości dodanych jajek. Masę wlewamy do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką foremki i wkładamy do lekko rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 175 stopni ok 35 minut. Gdy biszkopt się upiecze, wyjmujemy go z piekarnika i podrzucamy w formie tak, aby pod biszkopt dostało się powietrze. "Rzucanie biszkoptem" gwarantuje, że będzie on puszysty i nie opadnie!!! ;) Możemy od razu po tym wyjąć go z blaszki i pozostawić do ostygnięcia albo też można zostawić w formie, nie ma znaczenia. Gdy ostygnie, dopiero można go przekroić. Biszkopt niezawodny do tortów, ciast itp.... Smacznego!



